Založ si blog

V objatí G-reality

Pri mojich potulkách po webe, si všímam i to, ako kto dokáže využiť príležitosti a možnosti, ktoré má, napríklad aj vďaka rôznym maličkostiam na webe. Jednou z najrozšírenejších, ak nie najrozšírenejšou a najpoužívanejšou „maličkosťou“ je emailová adresa. S takzvanou free e-mail adresou získavame nielen diskový priestor, možnosť komunikovať, ale aj rôzne iné služby. Podľa mojich poznatkov, najviac dostávajú s emailovou adresou tí z nás, čo majú svoju emailovú adresu vytvorenú na gmail.com.

Každý z nás si všíma to, čo zaujíma jeho. Jedeným z mojich koníčkov je fotografia. Pre fotoamatérov, ale aj profesionálov, prináša vlastníctvu gmailoveho účtu aj fotogalérie. Tieto môžu byť súkromné (len pre Vás), súkromné, len pre určitý počet ľudí, ako získavajú „gmailáci“ aj možnosť úplne verejnej prezentácie svojich fotografi na webe. Táto možnosť má ešte aj ďalšiu perličku. Každá fotografia môže byť previazaná na mapu a tak je daná možnosť, aby sme nielen videli fotografiu, ale aj miesto na mape, kde fotografia bola urobená. Ak radi súťažíte, tak vďaka svojim fotkám a e-mailovému účtu sa môžete v každom mesiaci zapojiť do fotosúťaže Panoramia. V každom mesiaci roka je ocenených 28 nových víťazov vo viacerých kategóriach.

Potrebujete niečo predať. Jednoduchá možnosť vytvorenia vlastných webových stránok, na ktoré môžete umiestniť fotografie v rôznej forme, ale aj text podľa Vašich predstáv. Názorných príkladov nájdete na webe viac, mňa zaujali stránky na doméne www.dom5iz.tk. V tomto prípade by som rád poukázal nielen na samotné využitie prvkov získaných vďaka e-mailovej adrese, ale aj na použitie domény druhej úrovne „.tk“. Táto doména má svoju platenú, ale aj free (čiže zadarmo) podobu. Webpriestor v doméne „dom5iz“ sa venuje predaji rodinného domu pri Nitre a jednoduchým pohľadom (a samozrejme klikaním), každému z nás ukáže výkresy technickej dokumentácie domu, prezentáciu fotografií z domu a jeho okolia, či ďalšiu parádnu možnosť, ktorú každý získa spolu s emailovou adresou – výpočet vzdialenosti a určenie optimálnej trasy peši, či autom, od domu až k miestu, ktoré si sami zadáte.

Písali ste niekomu e-mail, do ktorého ste museli pridať veľké súbory? Po dlhom odosielaní ste nakoniec zažili krátky pocit radosti, že Váš email konečne odišiel. Vzápätí Vám bol doručený e-mail s textom – „Mail Delivery Subsystem“ a pocit radosti nahradil smútok, lebo ste sa dozvedeli, že adresát Váš veľký email nedostal. Jednou z príčin je práve veľkosť odoslanej pošty. Mnoho e-mailových schránok je nastavených na veľkosť 1 MB a ak je Vaša pošta väčšia, tak jednoducho ju takáto schránka neakceptuje. V takomto prípade práve gmailový účet je riešením. S ním získavate aj veľký webpriestor, do ktorého môžete umiestniť napríklad aj niekoľko piesni. Vľavo hore, po svojom prihlásení sa do gmailu je vypísaná možnosť „Dokumenty“. Keď na túto možnosť kliknete, otvorí sa Vám nové okno. V tomto okne vidíte zoznam dokumentov, ktoré ste do tohto priestoru už pridali, či vytvorili. Ak tam chcete pridať napríklad pieseň vo formáte mp3, vľavo pod nápisom Google Docs, kliknete na tlačítko odovzdať. Potom už len kurzor nastavíte nad názov piesne vo formáte mp3, ktorú ste si vyhľadali v prieskumníkovi, stisnete ľavé tlačítko myši a názov „pretiahnete“ do okna prehliadača, ktoré sa Vám otvorilo po kliknutí na tlačítko odovzdať. Aby ste sa nepomýlili, je tam uvedené – „Sem presuňte súbory myšou.“. Samozrejmosťou je, že okrem možnosti „chyť a ťahaj“, môžete svoje súbory sem vložiť aj klasickou cestou, t.j. po kliknutí na možnosť – „Vybrať súbory na odovzdanie“. Ku každému odovzdanému súboru nastavíte, s kým ho chcete „zdielať (prípadne komu umožníte pozeranie súboru)“, kde sú dané možnosti od len Vy, až po všetci na nete.

Predchádzajúcim odsekom som sa priblížil k ďalšej možností, ktorú každému z nás poskytuje jediný emailový účet na gmail.com. Tou je možnosť, ktorú umožňujú aj programy Word, Excel, PowerPoint, lenže v prípade gmail účtu túto možnosť máme zadarmo. Či už chcem písať list, alebo si chcem vytvoriť tabuľku na výpočty, tak v takomto prípade namiesto kliknutia na „Odovzdať“ pod Google Docs, kliknite na možnosť „Vytvoriť nové“ a následne si už len vyberiete to, čo nové chcete vytvoriť.

V písaní o možnostiach, ktoré umožňuje možno aj Vaša -mailová adresa sa dá pokračovať. Veď gmailovou adresou každý získa aj možnosť vytvoriť a spravovať kalendáre, upravovať obrázky, blogovať, ale aj napríklad svoj účet na youtube. Ale o tom, či budem pokračovať v týchto slovách, o tom rozhodnete Vy, čitatelia mojich slov.

Info pre všetkých, čo majú v láske ľudové piesne

26.09.2013

Už dnes (vo štvrtok 26.9.) sa začína v Nadlaku (Rumunsko) 15-tý ročník festivalu ľudovej piesne. Dnes sú na programe skúšky súťažiacich sólistov s orchestrom. Súťaž v troch vekových kategóriach začne zajtra a pokračovať bude v sobotu. V nedeľu je na programe galaprogram a vynesením výsledkov. Viac o festivale sa môžete dozvedieť na portáli Úradu pre [...]

Podnikanie, škola jazykov a marketingu, zamestnanie,

16.09.2013

ale aj príležitosť na zárobok pre päťdesiatnikov, businesstrenažér, strategická hra, celosvetová komunita a ďalšie možností rôznych zmysluplných aktivít na nete. Je len na Vás, čo si z týchto aktivít na jednom mieste vyberiete, ale aj akú formu si zvolíte. Možnosti je skutočne dosť. Pri svojom surfovaní na webe som natrafil na doménu, ktorá ma pri [...]

Bratia Češi, závidím Vám pána Nečase!

17.06.2013

MUDr. Rath z väzenia vypisuje blogy. Neviem o žiadnom blogerovi na Slovensku, ktorý má možnosť z basy vypisovať blogy. V určitých chvíľach dúfam, že budem na Slovensku prvý! Totiž, poznám na vlastnej koži, aktuálnu slovenskú situáciu vo sfére ľudských práv. Do basy sa ako bloger nehrniem, ale kto na Slovensku píše vo svojom blogu pravdu, čiže holú realitu, ten si o [...]

Boris Beňa

Šutaj Eštok: Beňu v Kongu zadržali podľa informácii zo SIS pre podozrenie zo špionáže

18.04.2024 10:50

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

CDC-Gathany-Aedes-albopictus-1  1

Invázneho ázijskeho komára prvýkrát potvrdili v Košiciach

18.04.2024 10:38

Ide o pomerne veľkého komára a potenciálneho prenášača vírusov vrátane vírusu západonílskej horúčky.

Constanta, NATO, protivzdušná obrana, Rumunsko, vojaci, Mihail Kogalniceanu

Nové letecké dráhy aj škôlky. Sto kilometrov od Ukrajiny rastie najväčšia základňa NATO

18.04.2024 10:35

Rumunsko v posledných rokoch masívne investovalo do obrany.

vver

Tu sa snažím našepkať, zašepkať ... a niečo dať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 83481x
Priemerná čítanosť článkov: 3478x

Autor blogu