Založ si blog

Na Slovensku? (Aj s Gorilou) po slovensky!

To, čo donedávna znelo z niektorých úst len v prípade používania jazyka (Na Slovensku po slovensky!), pravdepodobne platí pre všetky oblastí života na Slovensku.

Ak náhodou neviete, ako sa na Slovensku ide na záchod po slovensky, máte smolu a dopadnete ako nemenovaný nemec. Domnieval sa, že na záchod ešte aj po slovensky, vie chodiť. Až potom, ako si stiahol nohavice zistil, že niekto záchod už použil. Napriek tomu, že stiahnuté nohavice mu bránili v pohybe, okamžite bežal zjednať nápravu. Vybehol len pred dvere; a mám písať ďalej? Kto vie po slovensky, ten vie čo nasledovalo a ten čo nevie, ten aj tak neuverí.
Nie som nemec, ale aj ja si neraz pripadám na Slovensku, ako keby som sa tu nenarodil, ako keby som tu nevyrástol, nežil. Inými slovami, neraz si pripadám, ako keby som bol ten nemenovaný nemec na Slovensku.
Napríklad napíšem na Ministerstvo spravodlivosti SR. Odpoveď nechodí a nechodí. Kto už iný by mal konať v duchu zákona, či pravidiel slušnosti a morálky? Ďalší príklad. Napíšem niekam inam. Skoro okamžite mi zvoní telefón a telefonuje mi sám generálny riaditeľ. Len pre hluk nepočujem podstatné náležitostí. Tak následne píšem na adresu, ktorú dokážem nájsť. A pre zmenu, nikto mi ani len nepotvrdí prijatie pošty.

Po písaní spomeniem čítanie. Ešte v roku 2002 som si prečítal článok. Otázky novinára a odpovede jedného, v tejto chvíli ešte nemenovaného pána, v nasledujúcej časti budem citovať v troch častiach (slová novinára, slová odpovedajúceho):

1. „… Obchod bez finančného krytia? Nemali sme žiadne finančné krytie. Nič.
2. „Na sedemsto miliónov korún ste mali tri mesiace? Za ten čas sme zohnali tých sedemsto miliónov, potvrdili sme obchod a riadne zaplatili. Samozrejme na dlh.
Kto vám tak veril, že požičal také peniaze? Vtedy ešte fungovali repo obchody s akciami. Až kým sa veľké banky nepopálili, keď padli trhy. Mali sme 350 miliónov korún zo Slovenskej sporiteľne. Asi 250 miliónov korún sme si požičali aj zo Slovenskej poisťovne. To boli rozhodujúce sumy.
Poisťovňa by v zásade nemala požičiavať peniaze…
Nie nemala, máte pravdu. Vtedy požičiavala.

Článok pokračoval ďalej a prečítal som si aj takúto otázku spolu s odpoveďou:
3. „… Odkiaľ ste mali peniaze na ďalšie akcie? Pre VÚB to bol jeden z najlepších obchodov. Predávali po viac ako po 900 korún, čo bolo síce pod čistou hodnotou imania na akciu, ktorá bola viac ako tisíc korún. Ale aj tak dostali super cenu. Vystihli čas pár mesiacov pred tým, ako začal padať slovenský aj český trh. Od nich sme kupovali takmer 30 percent a potom sme mali zhruba 55 percent akcií fondu. Následne sme dokupovali na trhu. Čaro bolo v tom, že aj to sme kupovali na dlh. Zas sme niečo získali v repo obchodoch a na niečo nám dali vo VÚB odloženú splatnosť.
Kto vám požičal?
Opäť to bola Slovenská poisťovňa, to bolo ďalších 250 miliónov korún a niektoré ďalšie slovenské banky.

Zaujali Vás otázky a odpovede? Ako som už napísal, pochádzajú z roku 2002 a uvedené citáty boli zverejnené v týždenníku Trend (7.11.2002 v etrend.sk „Penta: Spravovanie cudzích peňazí by nás obmedzovalo“). Na novinárske otázky odpovedal p. J. Haščák z Penty.

Dňa 22.12.1998 už bolo po septembrových voľbách, ktoré podľa vtedajších komentárov priniesli víťazstvo demokratických síl. Demokratické sily nominovali svojich nominantov do firiem; a samozrejme aj do Slovenskej poisťovne nominovali tých svojich. Kým do SLSP, a.s. (tiež ju spomína p. Haščák) nominovali až v roku 1999 svojich demokratických zástupcov, tak nominanti demokratických síl sa práve dňa 22.12. 1998 ujali výkonu svojich funkcii v Slovenskej poisťovni. A kto boli nominanti, ktorých „podpis“ nechýba pod dnešnou cestou Penty ku Gorile? Ľudia, ako JUDr. Valko, JUDr. Világi, JUDr. Fekete, Ing. Filo, JUDr. Hudec, JUDr. Benčík, Ing. Kaník… Pre toho, kto si už nepamätá na minulosť,ešte spomeniem. V roku 1998 demokratickým víťazom volieb bola aj Strana demokratickej ľavice so zvoleným poslancom – p. Ficom. Nemal tento pán poslanec Fico zvoliť iný postup, ako nakoniec v tom volebnom období predviedol národu? Nech jeho „fun club“ argumentuje čím len chce, tak v novembri a decembri 1998, sa na všetkom „demokratickom“ za SDLˇ podieľal!

K Pente a p. Haščákovi. Pán Haščák poukázal na realitu, otvorene sa ku podstatným faktom priznal. Ako sa to povie po slovensky? Jánošík?!
Po písaní, čítaní spomeniem aj reč. Telefonoval som s p. riaditeľom okresnej kriminálky. Z jeho úst som si vypočul, na Slovensku božskú vetu: „.. bude postupovať v súlade so zákonom!“ S inštitúciou, o ktorej šéfke povedal p. riaditeľ takú krásnu vetu, mám zatiaľ opakovane len rovnakú skúsenosť. Ani v jednom z doterajších prípadov som sa nestretol s postupom, celkom v súlade so zákonom. Vždy to bolo čiastočne v súlade so zákonom a vždy v prospech jednej strany. Dočkám sa zmeny?

 

 

Info pre všetkých, čo majú v láske ľudové piesne

26.09.2013

Už dnes (vo štvrtok 26.9.) sa začína v Nadlaku (Rumunsko) 15-tý ročník festivalu ľudovej piesne. Dnes sú na programe skúšky súťažiacich sólistov s orchestrom. Súťaž v troch vekových kategóriach začne zajtra a pokračovať bude v sobotu. V nedeľu je na programe galaprogram a vynesením výsledkov. Viac o festivale sa môžete dozvedieť na portáli Úradu pre [...]

Podnikanie, škola jazykov a marketingu, zamestnanie,

16.09.2013

ale aj príležitosť na zárobok pre päťdesiatnikov, businesstrenažér, strategická hra, celosvetová komunita a ďalšie možností rôznych zmysluplných aktivít na nete. Je len na Vás, čo si z týchto aktivít na jednom mieste vyberiete, ale aj akú formu si zvolíte. Možnosti je skutočne dosť. Pri svojom surfovaní na webe som natrafil na doménu, ktorá ma pri [...]

Bratia Češi, závidím Vám pána Nečase!

17.06.2013

MUDr. Rath z väzenia vypisuje blogy. Neviem o žiadnom blogerovi na Slovensku, ktorý má možnosť z basy vypisovať blogy. V určitých chvíľach dúfam, že budem na Slovensku prvý! Totiž, poznám na vlastnej koži, aktuálnu slovenskú situáciu vo sfére ľudských práv. Do basy sa ako bloger nehrniem, ale kto na Slovensku píše vo svojom blogu pravdu, čiže holú realitu, ten si o [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

vver

Tu sa snažím našepkať, zašepkať ... a niečo dať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 83603x
Priemerná čítanosť článkov: 3483x

Autor blogu